.

.

Assalamualaikum ! terima kasih ~ datang lagi yea ? hee

.

.

muahx !

Thursday, December 16, 2010

tart telur .

ha harini kte tuka channel pulak , dari siaran cintan cintun , sedih sedih , drama drama , jom kte memasak pulakk , ahak . smlm lepas aku balik dr ujian komputer tu , mood aku mmg la sgt baikk , so aku pon teringin la nak wat salah satu pastri kegemaran aku iaitu tart telur :)
ala sng je nak wat , hek3



bahan pastri

500gm tepung gandum
125 gula aising ( klo tade , blender je gula kasar yg bese kite gune tuu )
1 sudu kecik baking soda
250gm butter sejuk
2 biji telur (saiz sederhana)
1 sudu kecil esen vanilla
secubit garam


bahan tart

5biji telur ( saiz sederhana)
125gm gula
100gm susu sejat
250gm air


mule2 gaulkan tepung, garam, baking powder, gula . pastu masukkan butter , gaul2 lg , masukkan telur dan esen vanilla , uli smpai jd doh . dah jd doh masuk kan dlm plastik dan rehat kan doh tu dlm peti ais sekurang2 nye setengah jam .

utk filling die pulak , panaskan air ats api , masukkan gula , kacau smpai gula tu larut , tutup api dan biar sejuk ckit , dah suam suam , masukkan susu sejat dan telur , kacau2 smpai filling tu sebati . pastu kan selalu telur ade mcm lendir2 kaler putih tu kan , so tapis la filling tuu , dah ciap !

da lebih kurg setengah jam , keluar kan doh dan bentukkan la pastri tu dlm acuan die , panaskan oven dlm suhu 160-180 , masukkan pastri dan bakar dlm 15 minit , keluarkan pastri tu dan masukkan filling atas pastri pastu masukkan balik dlm oven dlm suhu yg same dlm mase 15 jugak ,

dan taraaa , jd la mcm ni :)

utk sukatan aku ni , klo gune bekas yg sederhana kecik ni , dpt buat 44-45 tart ,

yg tupperware blakang tu sbb mak nak bwk tart ni bge kawan2 die rase :)
pg2 lg aku da bekal kan .




selamat mencuba !
:)

2 comments:

Mohamad Amirol said...

nape nmpk HANGUSSSS???

teyqahd said...

tu bukan hangus la beb , cube kamu buat tgok cmne , hik3